TRX Budapesten: alapoktól a trendekig

TRX Budapesten

TRX Budapesten: alapoktól a trendekig


A TRX Budapesten sokakat megmozgat, de ennél is többet tud, napjainkban az egyik legnépszerűbb fitnesztrend a világon. De mit adhat neked?


A Total Resistance Exercise, azaz a TRX egy rendkívül hatékony edzésmódszer, amely saját testsúllyal végezhető gyakorlatokra összpontosít. Ahogy sok más esetben az edzés világában, itt is igaz, hogy az egyszerűségben rejlik a nagyszerűség; az eszköz mindössze egy felfüggesztett hevederrendszer, amellyel számos gyakorlat elvégezhető, megmozgatva a teljes testet.

Izgalmasan hangzik, igaz? Következzenek a részletek, amik talán téged is azonnal meggyőznek arról, hogy érdemes kipróbálni!

Lényegében egy hevedert használsz, gyakorlattól függően belekapaszkodsz vagy épp a lábfejedet akasztod bele, majd a súlyod és persze a gravitációt kihasználva különböző szögekben dolgoztatod meg a tested. A TRX edzés segít a fogyásban, hatékonyan erősít és javítja az erőnlétet, vagyis bármi legyen is a célod, biztos társra lelsz benne. Vegyük sorra az előnyeit!

  • Teljes testes edzés: A TRX gyakorlatok komplexek, egyszerre több izomcsoportot is megmozgatnak, így ideálisak, ha igazán hatékony edzésre vágysz.
  • Egyensúly és koordináció fejlesztés: A heveder instabilitása miatt a testnek folyamatosan egyensúlyban kell maradnia, kell tehát egy nagy adat testtudatosság.
  • Sérülések kockázatának csökkentése: A TRX kíméli az ízületeket, ugyanakkor erősíti az izmokat, így minimálisra csökkentve a sérülések kockázatát.
  • Sokoldalúság: A hevederrendszer számtalan gyakorlat elvégzésére alkalmas, vagyis lehetsz kezdő vagy épp profi, megtalálod, amit az edzésben keresel.
  • Motiváció: A TRX edzések változatosak és ha akarod, kihívást jelentenek, ami motiválttá tehet arra, hogy kitarts, még akkor is, ha ez az egyetlen edzéstípus, ami tetszik.

A 3 leghatékonyabb TRX gyakorlat

1. TRX Squat: A láb és a fenék formálásának titka

A guggolás egy hatékony gyakorlat, amellyel erősítheted a lábaidat és a fenekedet, miközben a koordinációd is javul. Mivel a core izmoknak keményen kell dolgozniuk a test megtartásához, ez a gyakorlat kiváló a hasizmok erősítésére is.

. TRX Row: A hát és a karok erejének növelése

Az evezés során a hátizmok mellett a bicepsz és a tricepsz is aktívan dolgozik, miközben a core izmok stabilizálják a testet. A TRX Row gyakorlat szuper, ha ülőmunkával terheled a gerinced, mivel javítja a testtartást, ezen felül hatékonyan égeti a kalóriákat.

3. TRX Pull-Up: A teljes test aktiválása

A felhúzás egy egyszerű, mégis figyelemre méltó gyakorlat, amivel a teljes tested átmozgathatod. A gyakorlat során a hátizmok, a bicepsz, a tricepsz, a vállak, a core izmok és a lábak is dolgoznak, erősödik a fogásod és jelentősen javul az állóképességed.

TRX Budapesten

Aktuális trendek a TRX világában

Köszönhetően a számtalan előnynek, amit mi is igyekeztünk megmutatni neked, a TRX elképesztően gyorsan meghódította az edzőtermeket. Ahogy egyre több ember megismerte és megszerette ezt az edzésformát, úgy kezdtek el megjelenni újragondolt és továbbfejlesztett változatok, sokaknak pedig az tetszik, ha valamivel színesíthetik a TRX edzéseket. Nézzük ezeket a trendeket!

Új gyakorlatok és variációk:

  • Fókusz új izomcsoportokra: A klasszikusok mellett egyre több specifikus gyakorlat jelenik meg, amelyek célja, hogy eddig kevésbé érintett izomcsoportokat is megdolgoztassanak.
  • Nehezebb variációk: Azok számára, akik már kellő rutint szereztek, rengeteg nehezebb variáció is elérhető, amelyek növelik az edzés intenzitását és új kihívásokat hoznak.
  • Funkcionális mozgások: A CrossFit őrülettel összhangban a TRX világában is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a funkcionális mozgások, amelyek a mindennapi életben is hasznosak.

Kombináció más edzéstípusokkal:

  • TRX + súlyzós edzés: ez a páros tökéletes arra, hogy hatékonyabbá tedd az izomépítést.
  • TRX + jóga: ezzel a kombinációval javíthatod a rugalmasságot, valamint az egyensúlyt.
  • TRX + HIIT edzés: ez a két edzéstípus együtt a zsírégetés legjobb módját biztosítja.

Neked melyik új trend tetszik a legjobban? TRX Budapesten, a mi edzőtermünkben is elérhető, ha pedig elsajátítottad az alapokat óráinkon, elindulhatsz azon az úton, amibe beleszeretsz!