Kondikalauz kezdőknek: 3 óra, 3 külön világ

Kondikalauz kezdőknek: 3 óra, 3 külön világ

Kondikalauz kezdőknek: 3 óra, 3 külön világ


A zsírégető kondi, a kondi step vagy a full kondi a neked való? Ha megvan a lendület, hogy belevágj, de úgy érzed, még nem találod a helyed, neked szól bejegyzésünk, amiben elkalauzolunk a csoportos kondiórák világába!


1. Zsírégető kondi

Szeretnél megszabadulni a felesleges kilóktól és bomba formába hozni magad? Akkor a zsírégető kondi óra tökéletes választás lesz számodra!

Az óra két nagyobb tömbből áll. Egy dinamikus bemelegítéssel kezdődik, ami felpörgeti a keringésedet és felkészíti a tested az edzésre. Ezt követően saját testsúlyos gyakorlatokkal fogsz edzeni, amik egyszerre fejlesztik az erőd és az állóképességed. A pulzusod lassan, de biztosan emelkedik, így biztos lehetsz benne, hogy hatékonyan ég a zsír.

A folytatásban súlyzókkal, kettlebellekkel és más eszközökkel formálod az izmaidat. A változatos gyakorlatoknak köszönhetően nem lesz unalmas az edzés, és minden izomcsoportodat megmozgatod. Az aerob edzés cross training elemekkel és stability - mobility gyakorlatokkal egészül ki, zárásként pedig számíthatsz még egy kis hasizom erősítésre is.

2. Kondi step

Szívesen edzenél zenére, de a bonyolult koreográfiák visszatartanak az ilyen típusú csoportos óráktól? Akkor neked találták ki a kondi step órákat!

Ez az edzéstípus a nagy népszerűségnek örvendő step aerobic órához hasonló, de lényeges különbség, hogy itt nincsenek bonyolult mozgássorozatok, vagyis kezdőként is könnyen követhető. Van viszont egy egész órán át tartó, folyamatos mozgás, amivel fejleszted az állóképességed, miközben formálod az alakodat.

A komoly bemelegítés itt sem marad el, majd a step pad segítségével dinamikus gyakorlatokat végzel, ami erősíti a lábizmaidat, formálja a fenekedet, és még a keringésedet is támogatja. Emellett számíthatsz arra, hogy az órán súlyzós elemek is felbukkannak olykor, amik segítenek fokozni az izmaid terhelését, és még hatékonyabbá teszik a zsírégetést.

Kondikalauz kezdőknek

3. Full kondi

Készen állsz egy igazi kihívásra? Ha szeretnéd hatékonyan fejleszteni az izmaidat, növelni az állóképességed és kiemelkedő erőnlétet elérni, a full kondi lesz az igazi!

Ez egy magas intenzitású edzéstípus, de a jó hír, hogy nem gond, ha teljesen kezdő vagy, edzettségi szinttől függetlenül nyugodtan választhatod. Az erősítő gyakorlatokat a saját tempódban végezheted, a gyakorlatok nehezítésével vagy könnyítésével pedig a kondíciódhoz igazíthatod az edzést és biztos lehetsz benne, hogy mindvégig a megfelelő terhelést kapod.

Az óra ebben az esetben is egy alapos bemelegítéssel veszi kezdetét, majd következik az igazi erősítés! Az edzés során változatos sporteszközökkel dolgozol, ez lehet step pad, de kézi súly és lábsúly, gumikötél is. Ezeknek köszönhetően minden izomcsoportodat megmozgatod, és hatékonyan fejleszted az erőd, az állóképességed és a koordinációdat.

Melyik órát válaszd?

Ha szeretnél megszabadulni pár kilótól, a zsírégető kondi az ideális, ha jobban tetszene egy pörgős, zenés edzésforma, válaszd a kondi stepet, ha pedig extra hatékonyságra vágysz, a full kondi lehet a kedvenced. A választás az egyéni céljaidtól és preferenciáidtól függ.

Bármelyik óra mellett teszed le a voksod, a legfontosabb a rendszeresség. Ha látványos eredményeket szeretnél elérni, heti 2-3 alkalommal ott a helyed az edzőteremben, és persze ne feledd, hogy a mozgás csak az egyenlet egyik oldala. Nagyon sok múlik a táplálkozáson, így hát figyelj arra, hogy mikor, mit és mennyit eszel!

Néhány tipp a kezdéshez

  • Ne aggódj, ha eleinte nem tudod tökéletesen végezni a gyakorlatokat, mindenki volt egyszer kezdő, de óráról órára jobban fog menni!
  • Figyelj a tested jelzéseire, és ha fájdalmat érzel, pihenj egy kicsit, hiszen a lényeg nem az önsanyargatás, hanem hogy élvezd az edzést!
  • Ne félj kérdezni, ha bármiben bizonytalan vagy, a csoportos órák egyik legnagyobb előnye éppen az, hogy nem vagy egyedül!
  • Légy türelmes magaddal, tartsd szem előtt, hogy az eredmények nem jönnek egyik napról a másikra, de ha kitartó vagy, célt érsz!

Eldöntötted, hogy melyik a neked való kondióra? Ha még mindig tanácstalan vagy, nem baj, gyere és próbáld ki mindegyiket, majd később eldöntöd, melyik válik be!