Hogyan teheted eredményessé az alakformálást?

Hogyan teheted eredményessé az alakformálást?

Hogyan teheted eredményessé az alakformálást?


Ha az alakformálás a célod, első lépésként válts egy bérletet hozzánk, de tudnod kell, hogy ez csak fél siker. Mutatjuk, mit tehetsz a látványos eredményekért!


Mind hajlamosak vagyunk olykor egy kicsit elengedni magunkat, mígnem egyszer csak észrevesszük, hogy már egyáltalán nem tetszik, amit a tükörben látunk. Ismerős a helyzet? A kezdés és újrakezdés bizony nem könnyű időszak, de a jó hír, hogy a kitartó munka meghozza az eredményét. Bár az alakformálás nem egyenlő a rendszeres testmozgással, tény, hogy ez az első és egyben legfontosabb lépés, amit azért tehetsz, hogy visszanyerd az önbizalmad.

A jó edzés komplexebb, mint gondolnád

Amit mindjárt az elején le kell szögezni, hogy az alakformálás nem egyszerűen a fogyást célozza, annál jóval többről van szó. Természetesen része és célja a folyamatnak a zsírtömeg vesztés, de vele párhuzamosan izomépítésre is szükség van, a kettő csak együtt képes feszesebbé és formásabbá tenni a testet. Mindebből pedig egyenesen következik, hogy az edzés sem mozoghat egy síkon, a jó alakformáló edzés legalábbis biztosan nem.

Ahhoz, hogy a mozgás egyenletesen, a test egészén kifejtse hatását, többféle mozgástípust kell kombinálni, vagyis tévedés azt hinni, hogy elég, ha esténként futsz néhány kört a közeli parkban. Igen, vitathatatlan, hogy ez is több a semminél. Ám ha eredményeket szeretnél, méghozzá záros határidőn belül, akkor profi edzésre van szükséged, olyanra, ami különféle erő-állóképesség fejlesztő gyakorlatokkal valamennyi izomcsoportod alaposan megdolgoztatja.

Na és mikor lesz látható az eredmény?

Naná, hogy az első kérdés, ami benned is felmerül, hogy mikor fogod elérni az áhított alakot. De a helyzet az, hogy erről nem lehet általánosságban beszélni, mert számos tényező befolyásolja, köztük a testfelépítésed és a konkrét célod, sőt, még az sem mindegy, hogy dolgozik az anyagcseréd. A fejlődés üteme teljesen egyéni és nincs szükség arra, hogy másokhoz hasonlítsd magad, a viszonyítási alapod mindig a saját kiinduló állapotod legyen. Van viszont megoldás, hogy felgyorsítsd a folyamatot.

alakformálás

4 edzéstipp a lendületesebb fejlődésért

  1. Az első néhány alkalom után könnyen elvész a lelkesedés, de ha hajlandó vagy olykor egy kicsit kilépni a komfortzónádból, mindig találni fogsz új kihívásokat.
  2. Sose hagyd magad aktuális célok nélkül, hiszen ezek szuper motiváló erőként lesznek Veled, amellett, hogy óriási sikerélményt ad, mikor eléred, amit kitűztél.
  3. Fontos, hogy követni tudd a fejlődésedet, ezért a legjobb, ha mindig feljegyzed magadnak, milyen eredményeket értél el az egyes gyakorlatokban.
  4. Ugye tudod, hogy regeneráció nélkül nincsenek eredmények? Elsőre talán furcsán hangzik, de a pihenőnapokra az edzésterved részeként gondolj, hisz nélkülözhetetlen.

Alakformálás a táplálkozás oldaláról nézve

Ha belefogsz az alakformálásba, ideje, hogy még több figyelmet fordíts a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Ha jól akarod csinálni, drasztikus diéta szóba sem jöhet, viszont figyelned kell a kalóriabevitelre. A zsírtömeg vesztés alapja, hogy több a felhasznált energia, mint amennyi az elfogyasztott, vagyis kalóriadeficitet kell elérned. Ugyanakkor fontos, hogy ennek a felső harmadát célozd be, máskülönben a fogyás ellehetetleníti az izomtömeg növelést.

Természetesen arra is figyelned kell, hogy mi kerül a tányérra. A magas fehérjebevitel alapvető fontosságú, hogy az izomzatod megkapja a kellő támogatást, és ha úgy kényelmesebb, nyugodtan gondolkodhatsz fehérjeporokban is, ez nem a testépítők privilégiuma. Bár sok helyről hallani, a szénhidrátokat sem kell teljesen kiiktatnod az étrendedből, hisz elsődleges energiaforrásként ezekre is szükséged van a megfelelő minőségű edzésekhez.

Végül az sem mindegy, hogyan ütemezed az étkezéseket, mivel az izomtömeg növeléshez folyamatos energiaellátásra van szükség. Oké, alvás közben nem eszel, de ébredést követően 1 órán belül mindenképp reggelizz és a vacsorát se időzítsd túl koránra, a legjobb, ha nagyjából lefekvés előtt 2-3 órával eszel utoljára. Napközben se hanyagold el az evés kérdést, ügyelj rá, hogy a legnagyobb rohanásban is meglegyen a napi 5 étkezés.

Igen, akad néhány dolog, amivel felgyorsíthatod a fejlődésed, de kőbe vésett szabályok nincsenek, elvégre a végső cél az, hogy jól érezd magad a bőrödben. Azt viszont ne feledd, hogy rendszeres mozgás nélkül nincs alakformálás, várunk szeretettel a legközelebbi edzésen!