G-flex: a továbbfejlesztett TRX

G-flex: a továbbfejlesztett TRX

G-flex: a továbbfejlesztett TRX


A G-flex felfogható a TRX edzés módosított változataként, és e módosítást egy csigás áttétel segítségével lehet elérni.


A TRX már sokak számára lehet ismerős, hiszen az utóbbi években komoly népszerűségre tett szert ez az edzéstípus, amely teljes izomcsoportok edzését teszi lehetővé. Fő jellemzője, hogy a felhasználó kezét, illetve lábát egy felfüggesztési pont tartja, miközben a másikkal a talajon támaszkodik, ellenállásként a saját testsúlyát használja, az edzés intenzitását pedig a test talajjal bezárt szöge, illetve a stabilitás adja. A TRX edzéssel az állóképességet, a koordinációt, a hajlékonyságot, valamint a core izomzatot lehet fejleszteni. A G-flex egy ehhez nagyon hasonló eszköz, ami majdnem ugyanígy működik, ám akad néhány igen fontos különbség is.

G-flex legfontosabb specialitása egy csigás áttétel, amelynek segítségével egy adott gyakorlat a tér bármelyik irányába végezhető - akár váltott karral is! A TRX esetében nincs csigás áttétel, hiszen ez a rész fix, ezért leginkább a kétkezes gyakorlatok végezhetőek el vele. A görgős áttételnek köszönhetően a G-flex eszköz instabilabb, ezért sokkal inkább igénybe veszi a törzs izmait, azaz a core izomzatot, aminek hatására az erőn és az állóképességen túl a koordináció és az egyensúlyérzék is hatékonyan fejleszthető a G-flex-szel végzett edzések során.

G-flex használata során hasonlóképp ügyelni kell néhány dologra, mint a TRX edzéseken, és ez leginkább a biztonságot szolgálja. A legfontosabb a testtartás; a gyakorlatok végzése közben stabilizálni kell az ágyéki gerincszakaszt, és ügyelni kell arra, hogy edzés közben a vállak ne legyenek felhúzva, csak hátrafeszítve. Ha  a vállak megemelése nélkül egy gyakorlat nem végezhető el, a dőlésszög csökkentéséhez kell folyamodni, mivel így kevésbé lesz megterhelő a gyakorlat. Mint minden sportnál, a G-flex használata közben is fontos a helyes kivitelezés, hiszen csak így kerülhetőek el a sérülések.

Ha kérdésed lenne a G-flex edzésmódszerrel kapcsolatban, illetve, ha szeretnéd kipróbálni, fordulj hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!