Funkcionális köredzés: változatosság és hatékonyság

Funkcionális köredzés: változatosság és hatékonyság

Funkcionális köredzés: változatosság és hatékonyság


Sokan már gyerekkorukban megtapasztalják a sportolás áldásos hatásait, mások felnőttként tudatosítják a jelentőségét, de előbb vagy utóbb, mindenki rájön, hogy a rendszeres testmozgás az egészség megőrzésének egyik alappillére. Egy dolog azonban tudni, és egy másik dolog csinálni, ráadásul ahogy az már csak lenni szokott, elkezdeni a legnehezebb, és nem csak azért, mert ki kell alakítani a rutint. Sokan már egy lépéssel azelőtt megrekednek, hogy elkezdenének edzeni, egészen egyszerűen azért, mert a rengeteg különféle mozgásformából nem tudják kiválasztani a számukra megfelelőt. Azoknak, akik ellenségnek érzik a monotonitást és szinte mindenből szeretnének egy kis ízelítőt kapni, a funkcionális köredzést ajánljuk.


Mi is pontosan a funkcionális köredzés?

Az edzés lényege egy gondosan megtervezett program, ami különböző jellegű és intenzitású gyakorlatok sorozatát foglalja magába. Egy-egy edzés úgy van megtervezve, hogy a teljes testet átmozgassa, mégpedig azáltal, hogy minden gyakorlat más-más izomcsoportot állít középpontba. A funkcionális köredzés egy változatos, mégis rendkívül harmonikusan felépített mozgásforma, ami segít megszabadulni a plusz kilóktól, tónusosabbá és fittebbé válni.

Mint minden mozgásforma, természetesen a funkcionális köredzés is bemelegítéssel kezdődik, majd meghatározott sorrendben végig kell járni az összes munkaállomást, ez tesz ki egy kört. Mivel minden gyakorlatnál más izomcsoport kerül fókuszba, az állomások között általában nincs szünet, a kör végén lehet szusszanni egyet, majd kezdődhet is a következő kör. Az edzések alkalmával a legkülönfélébb eszközökre lehet számítani, TRX, kettlebell vagy éppen step pad is lehet a munkaállomások központi eleme, sőt, a Team Fitnessben egy 24 állásos edzőkeret is a segítségükre van a sportolni vágyóknak. Az éppen rendelkezésre álló eszközöktől és az edző leleményességétől is függ, hogy hogyan épül fel egy-egy program, ennek köszönhetően pedig szinte lehetetlen megunni a funkcionális köredzést.

Az edzések alapvetően kétféle ütemtervet követhetnek, beszélhetünk ismétlésszám alapú és időalapú verzióról. Az előbbi azt jelenti, hogy a gyakorlatból meghatározott ismétlésszámot kell elvégezni, tehát például 5 fekvőtámasz, az utóbbi pedig azt, hogy meghatározott ideig kell ismételni a gyakorlatot, vagyis például 40 másodperc fekvőtámaszozás. Általában az időalapú verziót részesítik előnyben az edzők, mégpedig azért, mert egyrészt könnyebb összeegyeztetni a résztvevők eltérő erőnlétét, másrészt pedig hatékonyabb.

Kinek ajánlott a funkcionális köredzés és mire érdemes figyelni?

Annyira sokrétű mozgásformáról van szó, hogy kortól, nemtől és edzettségi szinttől függően bárki belevághat, aki kedvet érez hozzá. Ehhez hozzá kell tenni azt is, hogy a funkcionális köredzés kifejezett izomnövelésre nem igazán alkalmas, egy-egy ilyen órát mégis érdemes beiktatni azoknak is, akiknek ez a célja, mivel hatására javulhat a mobilitás és gyorsabb ütemben lehet fejlődni. Ajánlott azoknak is, akik sérülésből gyógyulnak, hiszen ez az edzésforma az alapvető mozgásbeli funkcionalitásra alapoz, így szép eredményeket lehet vele elérni.

Ám mivel egy magas intenzitású edzésről van szó, az alapokat mindenkinek ajánlott betartania ahhoz, hogy a mozgás hatékony, biztonságos és élvezetes legyen. Az edzéseket követően mindig tanácsos enni valamit, elsősorban a szénhidrát és fehérje utánpótlásról kell gondoskodni, hogy az izmok megkapják a kellő háttértámogatást és a helyreállító folyamatok is beinduljanak. Nem szabad megfeledkezni továbbá arról sem, hogy a szervezetnek szüksége van a regenerációra, ezért egy ilyen edzést követően célszerű pihenőnapot tartani, de legalább egy alacsonyabb intenzitású edzésformát választani. Az okosan megtervezett edzéssel az eredmény garantáltan nem marad el!

Mindezek alapján úgy véled, hogy a funkcionális köredzés lenne a legjobb mozgásforma Számodra? Böngéssz bátran honlapunkon, ismerkedj meg oktatóinkkal, nézd meg az órarendünket, és ha nincs kétséged afelől, hogy minket kerestél, gyere el egy órára! Természetesen akkor is melletted állunk, ha kérdésed lenne, ebben az esetben fordulj hozzánk bizalommal elérhetőségeink valamelyikén!