Funkcionális köredzés új szintre emelve

funkcionális köredzés

Funkcionális köredzés új szintre emelve


A funkcionális köredzés népszerűségének titka, hogy a teljes testtel dolgozik, méghozzá változatos feladatkombinációkkal. De vajon lehet ezt fokozni?


Ha szemezel már egy ideje ezzel az edzésformával, de eddig még nem ástad bele magad mélyebben a témába, akkor megtaláltad, amit keresel, neked szólnak a most következő sorok. Bemutatkozik a funkcionális köredzés!

Egy gondosan megtervezett programról van szó, amely különböző jellegű és intenzitású gyakorlatokat sorakoztat fel. Minden gyakorlat más-más izomcsoportot céloz, az eredmény pedig az, hogy a test minden részét alaposan átmozgatja az edzés. Ha eddig nem csináltál hasonlót, érdekes élmény lesz felfedezni, milyen szokatlan helyeken bukkanhat fel izomláz.

Az edzések alkalmával a legkülönfélébb eszközökre lehet számítani, mint például TRX, kettlebell vagy éppen step pad, és korántsem biztos, hogy ezek a megszokott módon lesznek használva. A funkcionális köredzés igazán sokoldalú, egyik gyakorlatról a másikra ugrik minimális pihenőidőkkel, ami fokozza a kalóriaégetést és javítja a kardiovaszkuláris rendszer egészségét.

Extra hatékonyság és változatosság

Hatékonysága abban rejlik, hogy a gyakorlatokat a mindennapi életben előforduló mozgásokra tervezték. Ezáltal az edzéseken túl, a hétköznapi életben is hasznosítható erőnlét és mozgékonyság lehet a jutalmad, ha kitartóan edzel. Mivel a funkcionális köredzés személyre szabható, kezdőként és haladóként is meg tudja adni, amire vágysz. Már amennyiben az egy izzasztó edzés.

Az edzések dinamikus természete adja a sokak által áhított változatosságot, egy kis fantáziával mindig lehet új gyakorlatokkal és kihívásokkal frissíteni a programot. Akár csak a sorrend vagy az ismétlésszám változtatásával új feladatkombinációt lehet kreálni, ráadásul fejben is ott kell lenned, hiszen mindig tudnod kell, mi a következő lépés.

Különösen alkalmas lehet tehát számodra a funkcionális edzés, ha unod a monoton mozgásformákat és szeretnél egy kis ízelítőt kapni mindenből. De nézzük meg, hogyan lehet még többet kihozni belőle, miért is olyan szuper, ha egy tapasztalt edző vezeti az órát, és hogyan tudja megdobni az edzésedet a csoportdinamika!

A funkcionális köredzéshez ugyanis lényegében semmi olyasmi nem kell, amit ne tudnál beszerezni bármelyik nagyobb sportáruházban. Ha tudsz egy kis helyet elkülöníteni, nyert ügyed van, mi mégsem ajánljuk az otthoni edzést, egyszerűen azért, mert egy szakember vezetése mellett, jó társaságban egészen mást jelent a mozgás, mint egyedül.

Az edző által vezetett órák előnyei

funkcionális köredzés

Először is, az edző ott van veled, hogy biztosítsa: minden mozdulatot tökéletesen hajtasz végre. Ez nem csak a sérülések kockázatát segít csökkenteni, hanem maximalizálja az edzés hatékonyságát is. Gondolj csak bele, mennyivel jobb érzés, amikor valaki szakértő szemmel figyel és segít neked abban, hogy a mozdulatsorok minden szempontból helyesek legyenek!

Ehhez pedig még hozzájön, hogy az edző jelenléte hatalmas löketet ad a motivációnak. Amikor úgy érzed, már nem bírod tovább, ő ott lesz, hogy egy kis extra energiával fűszerezze az edzésed. És ne feledkezz meg arról sem, hogy egy jó edző személyre szabott tanácsokkal lát el, hiszen a funkcionális köredzés is a céljaidhoz igazítva hozza ki belőled a legjobbat.

Mit tud adni neked a csoportdinamika?

A csoportos edzés során nem csak magadért küzdesz, hanem a többiekért is. Ez egyfajta pozitív nyomást gyakorol rád, ami növeli az elszántságodat és akár hiszed, akár nem, még az edzés intenzitását is. Ráadásul, amikor látod, hogy a többiek is kitartanak, Te is hajlamosabb leszel arra, hogy még egy kicsit tovább nyomd.

A közös sikerek és az együtt végzett kemény munka pedig összekovácsolja a csapatot. A csoportos edzés során egy közösségi élményt is kapsz, a többiekkel együtt ünnepelhetitek a fejlődéseteket. És ne felejtsd el, hogy a jókedv is sokkal jobban átragad, ha többen vagytok, így kaphatsz végül élvezetesebb és motiválóbb edzési élményt.

Mit gondolsz, adsz egy esélyt neki? Ha szívesen kipróbálnád magad ebben a műfajban, várunk szeretettel óráinkon, a funkcionális köredzés izgalmas világában, ahol mindenki a saját tempójában, mégis együtt halad a céljai felé!