Erősítés kezdőknek: minden, amit tudnod kell

Erősítés kezdőknek: minden, amit tudnod kell

Erősítés kezdőknek: minden, amit tudnod kell


Ha elkezdesz foglalkozni az erősítéssel, látványos eredmények várnak, de melyik a neked való edzésforma és hogyan kerüld el a tipikus hibákat? Itt jön a segítség!


Az erősítő edzés nem csak a külső megjelenést javítja, hanem a testi és lelki egészségre is igen komoly pozitív hatást gyakorol, így aztán csöppet sem meglepő, hogy Te is szeretnél ebbe az irányba indulni. De azt is tudod, hogy pontosan milyen folyamatok mennek végbe ilyenkor? Kezdjük ezzel az ismerkedést!

Erősítő edzés során ellenállással szembesíted az izmaidat, ami növeli az izomtömeget, az izomerőt és az állóképességet is. Ha ilyen mozgásformát választasz, arra számíthatsz, hogy javul a testtartásod, a mozgáskoordinációd, de még az anyagcseréd, az immunrendszered, a szív- és érrendszered működését is támogathatod, miközben természetesen csökken a testzsír százalékod.

És ez még nem minden, az erősítő edzés mentálisan is ad egy kis extrát! Nem csak az önbizalmadat javítja, hanem a stressztűrő képességedet, a koncentrációs képességedet és a memóriádat is. Segít levezetni a feszültséget, csökkenteni a szorongást és abban is biztos lehetsz, hogy nem fogsz alvászavartól szenvedni. No de hogy nézzen ki a gyakorlatban az erősítés?

Erősítő edzésformák pro és kontra

Az erősítő edzésnek számos formája létezik, amelyek különböző eszközökkel és intenzitással dolgoznak. A legismertebb erősítő edzésformák a következők:

  • Súlyzós edzés: Az ilyen edzés pontos céltól függően többféle lehet, de általánosságban növeli az izomtömeget és az izomerőt, valamint fejleszti az egyensúlyt és a stabilitást. Ugyanakkor könnyen okozhat sérülést, ha nem megfelelő a technikád vagy túlterheled magad.
  • Edzés gépekkel: Itt különböző gépeket használsz, amelyekkel változatosan terhelheted az izmaidat. A gépek meghatározzák a mozgástartományt, a súlyt és a sebességet, így csökken a sérülés kockázata, viszont kisebb szerepet kap a funkcionális mozgás.
  • Saját testsúlyos edzés - TRX: A saját testsúlyos edzés legnépszerűbb változata a TRX. Hatékonyságának titka, hogy az egész testet megmozgatja, fejleszti az erőt, az egyensúlyt és a stabilitást, ám feltétele a megfelelő rögzítési pont és persze a speciális heveder.

Ahogy az lenni szokott, az erősítő edzések világában is igaz, hogy mindennek megvan az előnye és a hátránya is. A jó edzőterem és egy kis odafigyelés mindent megold, a kérdés, hogy számodra mi a prioritás.

Erősítés kezdőknek

Ha nem éred be az erősítő edzéssel

Az erősítés önmagában is szuper, de még jobb, ha más mozgásformákkal kombinálod, így elkerülheted az egyoldalú terhelést és igazán változatossá teheted a mozgást. A legnépszerűbb mozgásformák, amelyeket az erősítéssel érdemes összehangolni, a kardió és a jóga különböző típusai:

  • A kardió a szív- és érrendszert edzi, növelve a pulzusszámot és az oxigénfelvételt. Ez a mozgásforma javítja az állóképességet és támogatja a kalóriaégetést, ám figyelj az egyensúlyra, mert csökkentheti az izomtömeget, a robbanékonyságot és a gyorsaságot.
  • A jóga a test, a lélek és a szellem harmóniájáról szól, növeli a rugalmasságot, az egyensúlyt és a stabilitást, javítja a koncentrációt és relaxációnak sem utolsó. Bár ez az edzéstípus is növeli az izomtömeget és az izomerőt, a hatása egészen más, mint a klasszikus erősítésnek.

Persze a kardió és a jóga mellett sok más mozgásforma létezik, amikkel kiegészítheted az erősítést, a lényeg, hogy megtaláld azt a párosítást, ami passzol a céljaidhoz. Ugyanakkor akad néhány buktató és jó, ha ezekről is tudsz, hogy minden szempontból felkészülten kezdj neki az erősítésnek.

Ezt az 5 hibát mindenképp kerüld el

  1. Nem melegítesz be: A bemelegítés felkészíti a szervezetedet a terhelésre, növeli a véráramlást, az izomhőmérsékletet, a mozgástartományt, valamint csökkenti a sérülés kockázatát. Szánj rá 10-15 percet, legyen benne dinamikus nyújtás és aktiváló gyakorlatok.
  2. Nem figyelsz a technikára: A technika határozza meg, hogy melyik izmot hogyan terheled, és eközben milyen mértékben kíméled az ízületeidet. Mindig ellenőrizd, hogyan végzed a gyakorlatokat, használj tükröt vagy készíts videófelvételt, ha épp nincs veled az edző.
  3. Nem foglalkozol a változatossággal: Az izmaid idővel hozzászoknak az állandó ingerekhez, így csökken az edzés hatékonysága. Variáld egy kicsit a módszereket, az eszközöket, és meglátod, ez nem csak az eredményeidet javítja, hanem a motivációdnak is ad egy kis lendületet.
  4. Nem pihensz eleget: Ugye tudod, hogy az izmaid nem az edzés során, hanem utána növekednek és regenerálódnak? Éppen ezért fontos, hogy tartsd be a pihenőidőket, és gondoskodj az elegendő mennyiségű, minőségi alvásról is.
  5. Nem ügyelsz a táplálkozásra: Az étrended legyen kiegyensúlyozott, változatos, tartalmazzon megfelelő arányban fehérjét, szénhidrátot és zsírt. Figyelj a vitaminokra és az ásványi anyagokra, tartsd észben, hogy a táplálékkiegészítők nem helyettesítik a helyes étrendet.

Reméljük, mindez jó alap lesz az induláshoz és élvezni fogod az erősítést. Tervezd meg az edzéseket okosan és válts egy bérletet hozzánk, szeretettel várunk!