CrossFit (funkcionális köredzés) a hatékonyság jegyében

CrossFit (funkcionális köredzés) a hatékonyság jegyében

CrossFit (funkcionális köredzés) a hatékonyság jegyében


A CrossFit (funkcionális köredzés) edzés meglehetősen intenzív, de a kemény munka meghozza gyümölcsét. Várunk funkcionális köredzés óráinkon, és addig is hoztunk pár hasznos tippet!


Láttál már képeket irigylésre méltó izomzatú férfiakról és nőkről, akik a CrossFitben (funkcionális köredzésben) találtak rá az igazira, és elbizonytalanodtál, hogy Neked való-e? Tény, hogy ez bizony nem kirakatsport, az edzések az első perctől az utolsóig nagyon komolyan megdolgoztatják a test, nem mellesleg mentálisan is tréningelnek, de ez nem jelenti azt, hogy profi sportmúlt nélkül ne lehetne belevágni. Hogy miért vagyunk ebben olyan biztosak?

A CrossFit (funkcionális köredzés) edzéseken mind a 10 fizikai képességnek megvan a maga jelentősége, vagyis van itt erő és állóképesség, teljesítmény, gyorsaság, koordináció és egyensúlyérzék, pontosság, flexibilitás, no meg agilitás és egy nagy adag kitartás. Ez a műfaj pontosan arra motivál, hogy mindenben legyél jó, és ez talán elsőre ismét csak megrengetheti a hited abban, hogy érdemes-e elkezdened, de ha jobban belegondolsz, nincs, aki mindenben kiemelkedőt tudna nyújtani.

Neked mi a szupererőd?

Nincs két egyforma adottságú ember, és ez így van jól. Az edzéseken akad, akinek a kardiovaszkuláris állóképesség az erőssége, de olyan is, aki az erőfeladatokban teljesít kiemelkedően. Senki sem lehet mindegyik gyakorlatban a legjobb, viszont mindenkinek megvan az a terület, amiben igazán jó. Igen, Neked is. A cél tehát az, hogy mindegyik fizikai képességet a Tőled telhető legmagasabb szintre emeld.

Ehhez még hozzátartozik az is, hogy az edzések általában 3 részből tevődnek össze, ez az erőnövelés, a technika tanulás és a nap edzése, CrossFit (funkcionális köredzés) nyelven WOD. Ez nagyjából időben is egyforma, vagyis egy 60 perces edzésen 20-20 perc jut mindegyiknek, de ha mégis valami túlsúlyba kerül, az a WOD, ami mindig valami ínyencség. A jó hír, hogy itt nyugodtan lehet könnyíteni a gyakorlatokon, sőt, egy jó edző figyel is arra, hogy mindenki kihozza magából a maximumot, de ne essen át a ló túloldalára.

Minél nagyobb súlyokkal dolgozol, annál több energiát használ a szervezeted, ami meg is látszik a kalóriafelhasználáson, a WOD pedig alaposan megdolgoztatja a keringésedet, ami tovább fokozza a hatást. Ez azt jelenti, hogy egy-egy CrossFit (funkcionális köredzés) edzésen akár 800 kalóriát is elégethetsz - persze ehhez valóban bele kell adnod apait-anyait. Nem mellesleg még edzés után 2-3 órával is igen intenzíven fog dolgozni az anyagcseréd. Apropó anyagcsere, ejtsünk pár szót a táplálkozásról is!

Crossfit edzés

Ezt (t)edd a hatékonyság érdekében

Egy funkcionális köredzés óra 60 percből áll, na de micsoda 60 perc az! A CrossFit (funkcionális köredzés) edzés bizonyos tekintetben rokon az intervallum sportokkal és a nagy intenzitású aerob-tejsavképződéssel járó edzésekkel, vagyis a táplálkozást illetően ezek az irányadók. Azt már az elején le kell szögeznünk, hogy könnyebb nem lesz az edzés, viszont még többet tudsz kihozni magadból, ha figyelsz a táplálkozásra.

Edzések előtt

Az aranyszabály, hogy minden esetben feltöltött tápanyag raktárakkal készülj az edzésekre. Ez persze semmiképp sem jelenti azt, hogy közvetlenül előtte még szükséges lenne egy teljes értékű étkezés, viszont pár falatot érdemes enni röviddel az edzések előtt. Arra figyelj, hogy egyszerű, könnyen emészthető ételt válassz erre a célra, ez lehet például egy banán vagy akár egy energiaszelet, amit be tudsz dobni a táskádba.

Edzések közben

Ha lesz pár pillanatod két gyakorlat között, biztosan nem az energiapótlás fog eszedbe jutni, viszont jó, ha van kéznél egy sportital, ami támogatja az állóképességet és folyadékbevitelről is gondoskodik.

Edzések után

Edzések után mindig figyelj arra, hogy szinte azonnal, 30 percen belül egyél valamit, erre mindjárt három jó okod is van; energiaellátás, hidratálás és regeneráció. Persze ilyenkor sem mindegy, mit fogyasztasz. A legfontosabb a fehérjebevitel, ami jelenthet egy fehérjeszeletet, de akár pár szelet sajtot is, ha pedig két legyen akarsz ütni egy csapásra, ott vannak a fehérjeturmixok, amikkel egyből kipipálhatod a folyadékpótlást is.

Természetesen nem Te vagy az egyetlen, aki tehet a CrossFit (funkcionális köredzés) edzések hatékonyságáért, hiszen éppen ezért vannak profi oktatóink! Ha meggyőződtél arról, hogy ez a Neked való mozgásforma, de legalábbis úgy döntöttél, hogy adsz egy esélyt neki, akkor fitness termünk funkcionális köredzés óráit ajánljuk Neked. Nézz körül a weboldalunkon és kérdezz tőlünk nyugodtan, ha úgy érzed, hogy nem vagy biztos valamiben. Ha pedig döntöttél, irány az órarend szerinti következő edzés!