Crossfit Budapesten: mikor érdemes elkezdeni?

Crossfit Budapesten: mikor érdemes elkezdeni?

Crossfit Budapesten: mikor érdemes elkezdeni?


A crossfit Budapest több edzőtermében is népszerű sportág, így nálunk is; az alábbiakból megtudhatod, miért, hogyan és mikor érdemes elkezdened!


A crossfit egy alig több, mint húsz éves irányzat, ám ennyi idő is elég volt a számára, hogy meghódítsa az egész világot. Ez pedig nem véletlen, hiszen a funkcionális edzésre épül, annak eszköztárát alkalmazza, tehát megtalálható benne a súlyemelés, a gimnasztika és az állóképesség-fejlesztő gyakorlatok is, mindez magas intenzitáson, de változatosan.

Ez eddig remekül hangzik, hiszen magas szintű fittség érhető el vele, ám mégis sokan tartanak tőle, gondolva, hogy már eleve fittnek kell lenni ahhoz is, hogy egyáltalán el lehessen kezdeni - azonban ez nem igaz. Mindenkinek mások az erősségei – vannak, akik inkább az erőfeladatokban jeleskednek, másoknak inkább az állóképességük erős –, azonban a crossfit univerzális, azaz minden területen a maximumot hozza ki belőled. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az első órán a legjobbnak kell lenned mindenben, épp ellenkezőleg; ez a cél, amit lehet, hogy csak évek kőkemény munkájával érhetsz csak el!

Egy crossfit-edzés során először a különféle technikákat tanulod meg, majd az erőnlétedet is növeled, és végül következhet az úgynevezett WOD, vagyis a nap edzése, ami számtalan, különféle edzésmód lehet, és minden esetben a Te szintedre beállítva. A WOD lehet például húzódzkodás, ami könnyíthető gumiszalaggal, vagy épp ki is váltható egy másik, felkészítő gyakorlattal, a lényeg, hogy rendszeres legyen, hiszen csak így garantálható a fejlődésed.

Fontos azonban, hogy ne a saját fejed után menj, hanem egy edző segítse a munkádat, szabja ki a feladataidat, és persze ösztönözzön. Ezeken túl azonban az edző abból a szempontból is fontos, hogy megfigyelje, mit csinálsz rosszul, és javítsa a technikádat, hiszen egy helytelenül kivitelezett gyakorlat könnyedén okozhat akár súlyos sérülést is. Éppen ezért érdemes a crossfitet Budapesten – és bárhol máshol is – egy kezdő csoportban, edző felügyelete mellett elkezdeni.

A továbbiakban adunk Neked néhány tanácsot, amelyeket érdemes megfogadnod, ha foglalkoztat a crossfit gondolata, és szeretnéd minél előbb elkezdeni a rendszeres edzéseket.

Vállald büszkén, hogy kezdő vagy!

crossfit Budapest

Ennek két okai is van: egyrészt légy büszke arra, hogy kimozdultál a komfortzónádból, és elkezdtél egy olyan edzésformát, ami eddig ismeretlen volt számodra, másrészt ne szégyelld azt, hogy nem tartasz ott, ahol a többiek! Lebegjen a cél a szemed előtt, és tegyél meg érte mindent!

Jelölj ki kisebb célokat!

Ne csak az legyen a célod, hogy fitt legyél; a crossfit esetében ez nem működik. Jelölj ki inkább magadnak rövid távon is elérhető, kisebb célokat, mint például, hogy egyszerre meg tudj csinálni 10, 20, 50, vagy épp 100 húzódzkodást, fekvőtámaszt, vagy épp guggolást.  Ezeket könnyű elérni, könnyű fejben tartani, és rövid időn belül sikerélményt adnak, ami ösztönző lesz a folytatáshoz.

Ne hagyj ki egy feladatot sem!

Attól függetlenül, hogy megy-e neked egy adott mozgásforma, vagy sem, próbálkozz, és ne add fel! Senki sem tökéletes, még a világbajnokoknak is vannak kevésbé kedvelt mozgásformáik, de gyakoroltak, gyakoroltak és gyakoroltak. Ha kihagysz valamit, az nem csak azt jelenti, hogy egy adott feladatban nem érsz el fejlődést, de könnyen meglehet, hogy más feladatokra is hatással lesz. Inkább végy erőt magadon, és csinálj végig mindent – ha lassabban, hát lassabban, ha könnyítve, hát könnyítve!

Ne versenyezz!

Ugyan minden egyes crossfit-edzés egy kis verseny is, de kezdőként nem valószínű, hogy az élmezőnyben végzel. Sokak számára ez ösztönző, másoknak pedig épp ellenkezőleg, frusztráló; ha te az utóbbi csoportba tartozol, ne törődj az eredményekkel, koncentrálj inkább a fejlődésedre!

Ne add fel!

Az első crossfit-edzésedről biztosan kifáradva távozol majd, és a következő is ugyanilyen nehéz lesz, sőt, a századik, vagy ezredik is, hiszen mindig a szintedhez alkalmazkodik az aznapi feladatsor. Néhány hónap alatt azonban belerázódhatsz, a tested felveszi az iramot, Te pedig elmondhatod majd magadról: a crossfit megváltoztatta az életedet!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, és bővebb információra lenne szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén! Ha crossfit Budapesten, akkor TeamFitness!