A zsírégető edzés pszichológiai hatásai

A zsírégető edzés pszichológiai hatásai

A zsírégető edzés pszichológiai hatásai


Új megvilágításba helyezzük a zsírégető edzést, hogy ne kizárólag arra figyelj, ami a testeddel történik!


Amikor zsírégető edzésről esik szó, szinte mindig a testi változások kerülnek előtérbe. Egészségügyi hatások és leadott kilók, ami mind fontos, de azt is érdemes megvizsgálni, hogyan hat a lélekre az edzés. A következőkben azt fogjuk megnézni, milyen változások mennek végbe láthatatlanul, de annál jobban érezhetően, ha elkezded az edzést.

Pozitív testkép és magabiztosság az élet minden területén

A pozitív testkép azt jelenti, hogy elfogadod a testedet olyannak, amilyen. Nem arról van szó, hogy az edzés hatására tökéletesnek fogod találni magadat, hanem arról, hogy reálisan látod a tested adottságait. Az egészséges testkép segít abban, hogy jobban érezd magad a bőrödben, és ezáltal magabiztosabban lépj fel a mindennapokban.

A zsírégető edzés kalóriákat éget, méghozzá nagy mennyiségben, ezzel együtt pedig az önbizalmat is alaposan megmozgatja. Ahogy elkezded észrevenni a változásokat a tükörben, másképp fogsz viszonyulni a testedhez és nőni fog az önbizalmad is. Nem csak önmagában azért, mert elégedett leszel a látvánnyal, hanem mert tudod, hogy ezért az eredményért keményen megdolgoztál.

Az edzés során elért sikerek konkrét bizonyítékai annak, hogy képes vagy a kitűzött céljaid elérésére, ami nem csak egy-egy csipet öröm, hanem hosszú távon érezteti a hatását, méghozzá az élet minden területén. Ezeket is figyelembe véve kár lenne tehát annyival elintézni a zsírégető edzés előnyeit, hogy megszabadulhatsz a makacs zsírpárnáktól, nem igaz?

Néhány tipp, hogy még magasabb szintre emeld mindezt:

  • Ünnepeld a kis sikereket! Minden egyes lépés számít, amit a céljaidért teszel és minden siker, akár egy új gyakorlat elsajátítása is hozzájárul az önbizalmad növekedéséhez.
  • Ne hasonlítsd össze magad másokkal! Bizonyos szempontból zárd ki a külvilágot, és csak a saját haladásodra koncentrálj, mert mindenki más tempóban és más úton halad.
  • Légy türelmes magaddal! Ne feledd, hogy az edzés szemmel látható eredményéhez hasonlóan az önbizalom és a pozitív testkép építése sem egyik napról a másikra történik.

A stressz a zsírégető edzés ellensége - vagy inkább fordítva?

zsírégető edzés

Most, hogy már ismered az edzés önbizalomra gyakorolt hatását, nézzük meg egy kicsit a stressz oldaláról is a dolgot. Kezdjük azzal a részével, amiről nem szeretünk beszélni. Tudtad, hogyha hagyod magadban eluralkodni a feszültséget, az aláássa az edzés eredményességét?

A magas stresszszint csökkentheti a motivációt és az energiaszintet, ami komoly akadályt állít eléd, hiszen ha kimerültnek érzed magad, kevésbé valószínű, hogy ráveszed magad az edzésre. Ezen felül a stressz gyakran vezet érzelmi evéshez, azt pedig mondani sem kell, hogyan hat az extra kalóriabevitel a testedre.

A stressz szintjének csökkentése tehát kulcsfontosságú a zsírégető edzés hatékonyságának növelése érdekében. Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogyan rázd le magadról a mindennapok feszültségét? Hát testmozgással, mert a zsírégető edzés a stressz legnagyobb ellenségeinek egyike, vagyis csak egy kis tudatosságra van szükség ahhoz, hogy tartani tudd az egyensúlyt.

A háttérben egyszerű biológia áll, úgyhogy ne aggódj, Téged sem kerül ki. A testmozgás során endorfin szabadul fel. Hormonokról van szó, olyan neurotranszmitterekről, amelyeket az agy termel, és amelyek kötődnek az agy bizonyos receptoraihoz. Fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki és a jó hangulatért is felelnek, nem hiába kapta az endorfin a boldogsághormon becenevet.

Egy jó edzés után garantáltan jobb kedvvel távozol, mint ahogy érkeztél. Ráadásul a magas intenzitású edzésformák különösen hatékonyak a stressz leküzdésében, mivel intenzív fizikai aktivitást igényelnek, ami elvonja a figyelmet a mindennapi gondokról. Vagyis minél keményebben edzel, annál könnyebb lesz kezelni a mindennapi élet kihívásait. De azért csak okosan!

A zsírégető edzés tehát nem csak a testednek, hanem a lelkednek is táplálékot ad. Növeli az önbizalmad, javítja a mentális állapotod és segít egy kiegyensúlyozottabb, boldogabb élet elérésében. Akkor miért ne kezdenéd el még ma? Válts egy bérletet hozzánk és figyeld meg, hogyan hat rád a rendszeres edzés!