Miért válaszd az alakformálást és hogyan csináld okosan?

alakformálás

Miért válaszd az alakformálást és hogyan csináld okosan?


Az alakformálásban rengeteg lehetőség rejlik, ezeket szeretnénk most megmutatni Neked!

Szeretnéd formásabbnak látni Magad a tükörben, de nem tudod, milyen edzést válassz? A válasz egyszerű: alakformálást. Ez a mozgásforma nem csak a súlycsökkentésben, hanem az izomtónus javításában, az állóképesség növelésében és a testtartás korrigálásában is segít. Az alábbiakban bemutatjuk, miért is olyan népszerű és milyen eredményeket ígér az alakformálás, valamint adunk néhány tippet különböző szinten állóknak. Vágjunk is bele!


Az elsöprő népszerűség titkai

Az alakformálás olyan edzés, amely változatos gyakorlatokkal a test különböző részeit célozza meg. Fontos tisztázni, hogy nem egy konkrét sportágról van szó, ez egy általános fogalom, amely magába foglal többféle mozgásformát. Szerepet kaphat benne kardió edzés, erősítés és nyújtás, de akár dinamikus tánclépések is, a lényeg, hogy az edzés során a test minden izma meg legyen dolgoztatva. Mit tud pontosan?

  • Segít a zsírégetésben, így hozzájárul a súlycsökkentéshez és az optimális testzsír-százalék beállításához.
  • Erősíti és feszesíti az izmokat, melynek köszönhetően végeredményben formásabbá és tónusosabbá válik a test.
  • Növeli az állóképességet, a rugalmasságot és a mozgáskoordinációt, vagyis javítja a fizikai teljesítményt.

Mire számíthatsz, ha ezt választod?

Az eredmények sok mindentől függenek az egyéni adottságoktól kezdve az edzés intenzitásán és rendszerességén át egészen az étrendig, de az egészen biztos, hogy több fronton fogod érezni a hatást. Nem csak az alakod változik meg, hanem a mozgásod, sőt, a bőröd is egészen más lesz, ha kitartósan edzel. Ugyanakkor a külsőd mellett a belsőd is megújul, hiszen az alakformálás magasabb energiaszintet, több önbizalmat és jobb hangulatot eredményez.

Az alakformálás eredményeinek megjelenése időbe telik, ezért fontos a kitartás és a türelem. Nem szabad elvárni, hogy egyik napról a másikra látványos változásokat tapasztalj, hiszen a testnek időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon az új terheléshez. Általában 6-8 hét után kezdenek megjelenni az első eredmények, de ez is egyénenként változó. A legfontosabb, hogy élvezd az edzést, és ne csak a végeredményre, hanem az út során elért kisebb sikerekre is figyelj.

alakformálás

Így hozd ki Magadból a maximumot

Az alakformálás bárki számára megfelelő mozgásforma, nem mindegy azonban, hogy milyen szinten állsz, hisz ehhez kell igazítanod az edzést. Az általános szabályokról sose feledkezz meg, vagyis hidratálj, étkezz egészségesen, és hagyj időt a regenerálódásra, hisz tudod, az izmok nem az edzés, hanem a pihenés során fejlődnek. No de nézzünk néhány konkrét tippet kezdőknek, haladóknak és profiknak is!

Kezdőknek

Ha az alakformáló edzés ismeretlen terep Számodra vagy hosszabb kihagyást követően szeretnél visszarázódni, ezekre figyelj:

  1. Fokozatosan növeld az edzés erősségét, időtartamát, és ne erőltesd túl Magad, hisz az egyenes út a sérüléshez.
  2. Heti 3 edzés megfelelő lehet, viszont figyelj arra, hogy mindig hagyj legalább egy pihenőnapot köztük.
  3. Az intenzitás legyen közepes, vagyis úgy eddz, hogy közben tudj beszélni, de azért legyen benne kihívás.

+1: Figyelj a légzésre, a testtartásra és a gyakorlatok helyes kivitelezésére, ha szükséges, kérj segítséget az edzőtől vagy egy tapasztaltabb társadtól.

Haladóknak

Ha már rendszeresen edzel, és szeretnéd növelni a hatékonyságot vagy egy kis változatosságra vágysz, a következőket javasoljuk:

  1. Heti 4-5 alkalommal érdemes edzened, amit úgy tervezz meg, hogy okosan váltogatod az edzésnapokat és a pihenőnapokat.
  2. Válassz olyan edzéstípust, ami kihívást jelent Számodra, és érdemes beépítened új mozgásformákat is, jöhet például a TRX.
  3. Az edzés intenzitása legyen magas, ezt akkor éred el, ha közben alig tudsz beszélni és izzadsz rendesen.

Profiknak

Ha már magas szinten edzel, és szeretnéd még tovább javítani a teljesítményedet, Neked szólnak ezek a tanácsok:

  1. Heti 5-6 edzés lehet ideális, és figyelj arra, hogy minden izomcsoportot megdolgoztass legalább kétszer egy héten.
  2. Ismerkedj meg olyan mozgásformákkal, amik speciális eszközöket vagy technikákat használnak, ilyen például a funkcionális edzés.
  3. Az edzés intenzitása extrém magas is lehet, törekedj arra, hogy a pulzusod a maximális szint közelében legyen.

Reméljük, ez a cikk segített jobban elmélyülni az alakformálás lehetőségeiben, és kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad a különféle edzéstípusok valamelyikében. Ha szeretnél belevágni vagy továbbfejlesztenéd Magad, érdemes körülnézned itt, a honlapunkon, ahol megismerkedhetsz oktatóinkkal, megtalálod aktuális órarendünket és felfedezheted egyéb szolgáltatásainkat is. Várunk szeretettel edzőtermünkben!