Ilyen a funkcionális köredzés a CrossFit teremben

Ilyen a funkcionális köredzés a CrossFit teremben

Ilyen a funkcionális köredzés a CrossFit teremben


Funkcionális köredzés óráinknak a CrossFit terem ad otthont. De vajon miért van ez így? Íme egy kis fogalommagyarázat, hogy Te is el tudd dönteni, mi érdekel!


Ha kicsit is jártas vagy az edzőtermek világában, szinte kizárt, hogy nem hallottál még az elmúlt évek egyik nagy favoritjáról, a CrossFitről. Vagy Neked ismerősebben cseng a funkcionális edzés kifejezés? Bár sok helyen szinonimaként beszélnek róluk, valójában nem egészen ugyanaz a kettő, ezért úgy gondoltuk, itt az idő, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. Nézzük meg egy kicsit közelebből, mi az a funkcionális edzés és miért éppen a CrossFit teremben tartjuk a köredzéseket!

Ezért speciális műfaj a funkcionális edzés

A klasszikus konditermi edzés sajátja, hogy egy-egy izomcsoportot mozgat meg, így vannak például láb- vagy karizomra fókuszált gyakorlatok, aminek megvan a maga előnye, bizonyos szempontból azonban mégsem tud elég hatékony lenni. A funkcionális edzés ezzel szemben egy sokkal komplexebb mozgásforma, ami a testet egészként kezeli és az alap mozgásmintákat egymásra építve egyszerre mindig több izomcsoportot dolgoztat meg.

Itt a gyakorlatok szépségét az adja, hogy életszerű mozgás inspirálja, ami azt jelenti Számodra, hogy jobban tudod kamatoztatni az erőt és állóképességet, amire szert tettél az edzéseken. Ennek eredményét a hétköznapi életben is érezheted, ha egyszerűen egy olyan mozgásforma érdekel, ami alaposan átmozgatja mindened, de ahogy arra az elnevezés utal, az edzés kaphat konkrét funkciót, vagyis célzottan is fejlesztheted magad vele.

No de akkor miben más, mint a CrossFit?

A legegyszerűbben talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy hasonlósága ellenére a két edzéstípus más perspektívából tekint a mozgásra. Ahogy arról már esett szó, a funkcionális edzés elsődleges célja, hogy a lehető legtöbb izomcsoportot átmozgassa egy óra alatt, a CrossFit pedig az izomerő, az állóképesség, valamint a dinamika fejlesztését kombinálva a gyakorlatok típusát helyezi a középpontba. Van tehát közös metszet, de két különböző mozgásformáról van szó.

A CrossFit terem legnépszerűbb eszközei

Olimpiai súlyemelés nem szerepel a funkcionális edzés gyakorlatai között, de ezt leszámítva lényegében ugyanazokkal az eszközökkel dolgozik a két edzéstípus. Egy jól felszerelt CrossFit terem tehát, mint amilyen a miénk, tökéletes alapot ad a funkcionális köredzésnek. Nézzük is meg, hogyan néznek ki az órák az eszközök oldaláról nézve, azaz mi minden kerül majd a kezedbe, ha velünk tartasz!

Azt mindjárt az elején fontos kiemelni, hogy a funkcionális edzés bizony komoly terhelést jelent a testednek, tehát kezdőként fokozatosan kell felkészítened magad. Ameddig nincsenek meg a fizikai és technikai alapok, egyszerűbb gyakorlatokból áll az edzés, és ahogy kezd készen állni a tested, úgy lesznek egyre komplexebbek az órák. Ezzel együtt pedig sorra jelennek meg a különféle eszközök és szépen lassan feltárul előtted a CrossFit terem izgalmas világa.

Íme 3 sporteszköz, amivel egészen biztosan találkozni fogsz az edzéseken:

  1. Kettlebell: Azt már említettük, hogy klasszikus súlyemelés nincs, viszont a kisebb, 8-16 kg-os súlyokat lendületesen és meglehetősen sokoldalúan lehet használni, így a kettlebell használatra komplett gyakorlatsorok épülnek.
  2. Saját testsúlyos eszközök: Kezdőként és haladóként is fontos lesz, hogy kontroll alatt tudd tartani a terhelést, eközben viszont az egyértelmű cél a folyamatos fejlődés, és a saját testsúlyos eszközök, például a TRX hevederek épp ezt tudják megadni.
  3. Fitness kötél: Itt tulajdonképpen ellenállásos edzésről van szó, melynek alapeszközei közé tartoznak a különféle gumiszalagok és gumikötelek, amikkel egyszerű, ám annál izzasztóbb funkcionális gyakorlatokat lehet végezni.

Hogy néz ki a funkcionális köredzés nálunk?

Óráink magas intenzitású gyakorlatokból állnak, ugyanakkor az edzés könnyen követhető, vagyis akkor érdemes ezt választanod, ha eredményeket akarsz látni, de nem az edzésélmény rovására. Az erő-állóképesség fejlesztésre és az izomépítésre fókuszálunk, ezeknek a céloknak pedig több mint 25 állomásos körök adnak keretet. Bár a gyakorlatok ismétlődnek, meg fogod látni, hogy néhány remek eszköz és egy kis edzői találékonyság elég a változatossághoz.

Gyere el hozzánk és nézd meg, hogyan lehet igazán profi módon kihasználni a CrossFit terem adta lehetőségeket egy köredzésen!